Podatek od dochodów osobistych jako stabilizator dochodów publicznych w Polsce w dobie kryzysu - Połczyński, Jacek (Personal income tax as a factor stabilizing public revenues in Poland at time of crisis, 2011)
Podatek dochodowy od osób fizycznych należy do najbardziej wydajnych i stabilnych fiskalnie podatków w polskim systemie podatkowym. Spowolnienie tempa wzrostu gospodarczego, będące pośrednią konsekwencją ogólnoświatowego kryzysu finansowego, oraz zmiana konstrukcji skali podatkowej w 2009 r. spowodowały jednak zauważalny spadek wpływów z tego podatku. Sytuacja ta stanowi okazję do krytycznej oceny oraz sformułowania postulatów zmian tych elementów konstrukcji podatku od dochodów osobistych, które z jednej strony determinowały jego wydajność fiskalną w przeszłości, z drugiej zaś wydają się sprzeczne z ideą opodatkowania dochodu według zdolności płatniczej podatnika oraz realizacji pozafiskalnych funkcji podatku
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 415-425