Ekonomiczne konsekwencje reformy podatku dochodowego od osób fizycznych po roku 2008 dla sektora finansów publicznych - Surówka, Krzysztof (Economic consequences of natural person’s income tax reform after 2008 for public finance sector, 2011)
Podatek dochodowy od osób fizycznych jest jednym z najbardziej fiskalnych podatków w Polsce. Wpływy z tego podatku zasilają budżet państwa, budżety samorządu terytorialnego oraz w przeważającej części finansują świadczenia w dziedzinie ochrony zdrowia. Dlatego też reforma PIT powinna uwzględniać przede wszystkim sytuację finansową podmiotów sektora finansów publicznych. Spadek dynamiki dochodów z tego podatku może mieć niekorzystny wpływ na poziom zaspokajania potrzeb publicznych. Równocześnie PIT jest bezpośrednim podatkiem, którego skutków doświadcza grupa ponad 24 milionów Polaków. Stąd też przez wpływowe siły podejmowane są różnorakie działania mające na celu zmniejszenie fiskalności tego podatku. Władza publiczna często takim naciskom ulega
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 447-455