Ryzyko w gromadzeniu dochodów przez samorząd powiatowy w świetle jego zadań (wybrane problemy) - Denek, Emilia (Risk in the area of income collection by local government at the province level with regard to its tasks (selected aspects), 2011)
Zadań samorządu powiatowego jest wiele i są bardzo zróżnicowane (z zakresu infrastruktury społecznej, nieliczne wchodzące w skład infrastruktury technicznej, działalność prewencyjna dotycząca nieprzewidzianych zjawisk zagrażających ludziom i środowisku, działania związane z rynkiem pracy itd.). Gromadzenie dochodów jest związane w bardzo dużym zakresie z ryzykiem zewnętrznym. Nie można też pominąć ryzyka wewnętrznego, szczególnie w odniesieniu do pozyskiwania dotacji celowych i środków UE. System dochodów zdecydowanie ogranicza przy tym możliwości oddziaływania omawianego samorządu na ich kształtowanie oraz na rozwój terenu. Problematyka działalności samorządu terytorialnego wymaga kompleksowych badań, w jakim zakresie wiążą się z tym szczeblem cechy właściwe samorządowi terytorialnemu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 506-515