Samorządowy dług publiczny w Polsce w perspektywie zmian ustawowych - Filipiak, Beata (Local government public debt in Poland in the statutory changes, 2011)
Celem artykułu jest wskazanie istoty, rozmiarów i skutków zadłużania się jednostek samorządu terytorialnego w Polsce w świetle zmian ustawowych. W artykule zaprezentowano motywy zaciągania zobowiązań dłużnych przez jednostki samorządu terytorialnego. Wskazano na obowiązujące obecnie oraz po 2013 r. regulacje prawne w zakresie zaciągania zadłużenia. W końcowej części artykułu autorka przedstawiła rozmiary i skutki zaciągania zobowiązań dłużnych w świetle obecnych i zmieniających się regulacji prawnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 525-535