Samodzielność dochodowa jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Galiński, Paweł (Financial independence of the local government units in Poland in the field of revenues, 2011)
W artykule scharakteryzowano problematykę samodzielności finansowej jednostek samorządu terytorialnego w Polsce. W szczególności omówiono tę samodzielność w sferze wydatków. Przedstawiono podstawowe wskaźniki finansowe charakteryzujące samodzielność dochodową poszczególnych szczebli samorządu terytorialnego w Polsce. Analizą objęto lata 2000-2009, w których wystąpiły istotne zmiany w systemie zasilania finansowego JST. W rezultacie wskazano na główne czynniki, które w latach 2000-2009 wpływały na stopień samodzielności dochodowej jednostek samorządu terytorialnego w Polsce
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 536-545