Determinanty wydatków jednostek samorządu gminnego na infrastrukturę społeczną - Gońda, Ewa (Determining factors for expenses made by communal government units on social infrastructure, 2011)
Jednym z najistotniejszych aspektów działalności samorządu gminnego jest zaspokajanie potrzeb społeczności lokalnych z zakresu usług społecznych. Obowiązkiem organów gminnych jest zapewnienie materialnych warunków świadczenia tych usług, czyli zagwarantowanie odpowiedniej infrastruktury społecznej. Jednostki samorządu gminnego są więc zobowiązane do dokonywania wydatków inwestycyjnych w tym zakresie. W praktyce obserwuje się duże zróżnicowanie poziomu wydatków na infrastrukturę społeczną w przekroju gmin. Celem opracowania jest wskazanie czynników wpływających na kształtowanie się tych wydatków. Z rozważań przedstawionych w artykule wynika, że do najważniejszych determinant wydatków inwestycyjnych w sferze usług społecznych należą czynniki: prawne, finansowe, demograficzne, przestrzenne, związane z rozwojem lokalnym i polityczne
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 173, s. 557-567