Ocena zdolności tworzenia biofilmu oraz profile oporności szczepów Salmonella Enteritidis wyizolowanych od drobiu i ludzi w aspekcie zagrożenia zoonotycznego - Ćwiek Katarzyna (Assessment of biofilm formation capacity and resistance profiles of Salmonella Enteritidis isolated from poultry and humans in the aspect of zoonotic threat, 2019)
Głównym celem pracy jest porównanie dwóch grup szczepów S. Enteritidis pochodzących ze środowiska ferm drobiu oraz wyizolowanych z kału ludzkiego pod względem profili oporności, prewalencji wybranych genów oporności oraz potencjału tworzenia biofilmu, poprzez ocenę intensywności jego wzrostu, ocenę prewalencji i ekspresji wybranych genów związanych z tym zjawiskiem.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: Salmonella Enteritidis; antybiotykooporność; biofilm