Zmienność i współzależność wybranych cech użytkowych oraz zróżnicowanie genetyczne w kolekcji łubinu wąskolistnego - Gniewek Agnieszka (Variability and interrelationship of certain useful traits and genetic diversity in the narrow-leafed lupine collection, 2019)
Celem badań było ocena zmienności w kolekcji łubinu wąskolistnego pod względem cech morfologicznych, wybranych elementów struktury plon oraz cech jakościowych nasion oraz udziału poszczególnych cech w obserwowanej zmienności. Przeprowadzone badania miały również wykazać w jakim stopniu wybrane cechy zależą od środowiska, a w jakim od genotypu, w oparciu o wyznaczenie współczynnika odziedziczalności w pokoleniu F2.
W wersji elektronicznej dostępne wyłącznie streszczenie rozprawy doktorskiej
Keywords: łubin wąskolistny; kolekcja; zmienność; analizy jedno- i wielowymiarowe; cechy użytkowe