Dwufilarowa strategia banku centralnego – problemy koncepcji i instrumentów - Huterski, Robert (A two-pillar strategy for the central bank – conceptual and instrumental issues, 2011)
Dwufilarowa strategia banku centralnego według De Grauwego i Grosa [2009] znalazła silny oddźwięk w literaturze ekonomicznej, a jest również widoczna w założeniach polskiej polityki pieniężnej na 2011 r. O ile argumentacja na rzecz uwzględnienia w działalności banku centralnego oprócz celu stabilności cen także celu stabilności finansowej wydaje się przekonująca, o tyle zalecane bankowi instrumenty, zwłaszcza rezerwa obowiązkowa, rodzą liczne uwagi. W przypadku Polski, wdrażając strategię dwufilarową, należy szczególnie mieć na względzie tendencję sektora bankowego do nadpłynności, niezdyscyplinowaną politykę fiskalną, ograniczenia makroostrożnościowej skuteczności NBP pozbawionego nadzoru nad bankami oraz problemy kursu walutowego, zwłaszcza w kontekście przyjmowania wspólnej waluty, co może uczynić strategię NBP wręcz trójfilarową
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 24-34