Wpływ decyzji finansowych gospodarstw domowych oraz metod refinansowania na płynność sektora bankowego w latach 2006-2009 - Staniszewska, Aleksandra (Impact of financial decisions of households and the refinancing methods on the liquidity in the banking sector in 2006-2009, 2011)
Niniejszy artykuł opisuje badanie płynności sektora bankowego w aspekcie decyzji finansowych gospodarstw domowych. W pierwszej części artykułu analizowane są formy oszczędzania polskich gospodarstw domowych. Porównano decyzje finansowe sprzed kryzysu finansowego i w jego trakcie. Wskazano na czynniki wpływające na zmianę preferencji oszczędnościowych gospodarstw domowych. Druga część artykułu koncentruje się na depozytach w zestawieniu z zadłużeniem gospodarstw domowych w bankach komercyjnych. Porównano pod względem dynamiki i wolumenu długoterminowe instrumenty oszczędnościowe i kredytowe. Trzecia część artykułu wskazuje na kierunki rozwoju metod refinansowania pozwalające bezpiecznie utrzymać płynność banku. Autorka stwierdza, że tylko różnorodne źródła refinansowania są w stanie zapewnić płynność banków
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 275-287