Efektywność transformacji terminów kapitału przez banki - Ślązak, Emil (Efficiency of maturity transformation in banking system, 2011)
Artykuł przedstawia istotę transformacji terminów kapitału jako istotnego wymiaru pośrednictwa finansowego realizowanego przez banki, wskazując, że mechanizm ten zapewnia efektywniejszą alokację kapitału inwestorów narażonych na indywidualne szoki płynnościowe niż rynek obligacji. Z drugiej strony – system niepełnych rezerw w działalności banków jest stałym źródłem niestabilności całego sektora bankowego w wyniku materializacji idiosynkratycznego szoku podażowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 297-306