Analiza ekonomiczno-finansowa jako narzędzie zarządzania ryzykiem informatycznym w banku – wprowadzenie - Wawrzyniak, Dariusz (Fundamentals of economic analysis as the information security risk management tool in a bank, 2011)
Dynamiczny rozwój informatyki oraz ekspansja jej zastosowań obejmująca już praktycznie wszystkie obszary współczesnego biznesu nadały problematyce zarządzania ryzykiem informatycznym nowego charakteru. Ryzyko to bowiem warunkuje dziś nie tylko poprawne funkcjonowanie, ale wręcz istnienie współczesnych instytucji, szczególnie instytucji finansowych. W artykule przedstawiono wybrane podstawowe zagadnienia związane z możliwościami zastosowań analiz ekonomiczno-finansowych w zarządzaniu ryzykiem informatycznym w banku. Przede wszystkim przedstawiono podstawy terminologiczne omawianego zagadnienia, wyszczególniono trzy jego fundamentalne obszary oraz wskazano na znaczenie identyfikacji kategorii ryzyka
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 357-369