Retrospektywna ocena zmian w rankingu największych banków świata - Brzozowska, Krystyna (Retrospective evaluation of changes in top world banks rankings, 2011)
W opracowaniu przeprowadzono analizę zmian w pierwszej dziesiątce największych banków świata według corocznie ustalanego rankingu miesięcznika „The Banker”. „The Banker” ustala miejsca w rankingu dla 1000 banków świata, biorąc za główne kryterium wielkość kapitałów własnych I kategorii. Badaniem objęto pierwsze lata kolejnych dziesięcioleci, począwszy od pierwszej klasyfikacji w 1970 r., a następnie lata 1980, 1990, 2000 i 2010. Miejsca w pierwszej dziesiątce, wprawdzie na różnych pozycjach – w zależności od sytuacji na rynku finansowo-gospodarczym, zajmowały banki amerykańskie, brytyjskie, francuskie, niemieckie oraz japońskie i chińskie. W ostatnim roku w pierwszej dziesiątce znalazł się także bank hiszpański Santander
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 383-394