Rozwój centrów bankowości międzynarodowej w Unii Europejskiej - Paluszak, Grzegorz (The development of the centres of international banking in the European Union, 2011)
Celem artykułu jest przedstawienie porównywalnych wskaźników umiędzynarodowienia sektora banków, za pomocą których można analizować i oceniać stopień rozwoju centrów bankowości międzynarodowej. Podmiotem badania są trzy najważniejsze europejskie centra bankowości międzynarodowej: Londyn, Frankfurt nad Menem i Paryż. Okres badawczy obejmuje przełom XX i XXI wieku. Teza artykułu brzmi, że najsilniej rozwojowi centrum bankowości międzynarodowej sprzyjał system finansowy zorientowany na rynek kapitałowy, a słabiej system finansowy oparty na systemie bankowym. Zachodzące przemiany w sektorach bankowych i na rynkach finansowych przyczyniają się do szybszego rozwoju centrum bankowości międzynarodowej przede wszystkim we Frankfurcie nad Menem. Jednak nadal niekwestionowanym centrum bankowości międzynarodowej pozostaje Londyn
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 171, s. 409-420