Doskonalenie procesów z wykorzystaniem benchmarkingu w Urzędzie Miasta w Dzierżoniowie - Sało, Dorota (Process Improvement Using Benchmarking in the City Council in Dzierżoniów, 2011)
Artykuł diagnozuje sytuację wykorzystania benchmarkingu w sektorze publicznym w Polsce, opisuje przebieg i schemat procesu benchmarkingowego przyjętego w urzędzie oraz wskazuje techniczne zalety i wady jego stosowania. Opisuje konkretne działania Urzędu Miasta w Dzierżoniowie. Na końcu artykułu przytoczone są przykłady na praktyczne zastosowanie benchmarkingu w skali kraju i Europy. Wykazane są wymierne korzyści i wielopłaszczyznowe zastosowanie metody, szczególnie w sektorze publicznym. Autorka wskazuje drogi doskonalenia procesów z wykorzystaniem benchmarkingu
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 273-283