Kluczowe wskaźniki efektywności w perspektywie procesowej - Zbierowski, Przemysław (Key Performance Indicators in Process Perspective, 2011)
W artykule zaprezentowano podstawy teoretyczne dotyczące kluczowych wskaźników efektywności oraz wyniki badań nad zastosowaniem ich w organizacjach. W części teoretycznej artykuł oparty jest na dwóch współczesnych koncepcjach zarządzania - pozytywnej nauce o organizacji oraz nurcie organizacji wysokiej efektywności. Na podstawie tych teorii oraz podejścia dopasowania organizacyjnego Galbraitha zbudowany jest model organizacji wysokiej efektywności. Wyniki badań jakościowych przedstawiają zakres i specyfikę wykorzystywania KPI przez małe i średnie firmy wysokiej efektywności
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 169, s. 315-322