Regionalny Program Operacyjny Warmia i Mazury 2007-2013 jako źródło finansowania innowacji w regionie - Babuchowska, Karolina; Więcek, Piotr (Regional Operational Programme "Warmia and Mazury 2007-2013" as a Funding Source for Innovation in the Region, 2011)
Wzrost wydajności gospodarki, poprawa efektywności działania przedsiębiorstw i wzmocnienie ich pozycji na rynku są możliwe m.in. dzięki innowacjom. Istotną barierą wprowadzania innowacji jest brak środków finansowych, a także utrudniony dostęp do zewnętrznych źródeł finansowania. Dobrym rozwiązaniem wydają się środki unijne dostępne w ramach różnych programów, m.in. regionalnych programów operacyjnych. Celem opracowania było zaprezentowanie wyników badań przeprowadzonych wśród przedsiębiorstw, które uzyskały dofinansowanie innowacyjnych projektów ze środków RPO Warmia i Mazury 2007-2013. Przeprowadzone badanie wykazało, że część inwestycji w innowacje nie zostałaby zrealizowana bez wsparcia oferowanego przez RPO Warmia i Mazury na lata 2007-2013 (31% wskazań)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 15-25