Wpływ procesów globalizacyjnych na rynek cukru w Unii Europejskiej - Budzyńska, Anna (European Union sugar market under the influence of the globalization process, 2011)
Na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem procesów globalizacyjnych na światowym rynku tego produktu została wprowadzona reforma, która ma przygotować unijnych producentów na całkowitą liberalizację wymiany handlowej oraz zredukować mechanizmy interwencjonizmu państwowego. W pracy przedstawiono zmiany zachodzące na światowym rynku cukru pod wpływem przeobrażeń rynkowych oraz ich wpływ na rynek cukru w Unii Europejskiej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 81-92