Zastosowanie teorii "Crying Wolf" w procesie wykrywania prania brudnych pieniędzy - Chodnicka, Patrycja (Applying a Theory of "Crying Wolf" in the Detection Process of Money Laundering, 2011)
Artykuł podejmuje kwestię prania brudnych pieniędzy w Europie Środkowo- -Wschodniej. Scharakteryzowano problematykę oraz regulacje rządowe mające na celu wyeliminowanie tego procederu. Do zanalizowania problemu wykorzystano teorię "Crying Wolf", która zajmuje się tematyką jakości informacji przekazywanych przez instytucje obowiązane do jednostek analityki finansowej. Okazuje się, że wraz ze wzrostem sankcji powyżej punktu optymalnego informacyjnej krzywej Laffera rośnie liczba raportowanych przez banki podejrzanych transakcji w krajach, w których wysokość kary jest znaczna w porównaniu z wielkością PKB per capita. W celu weryfikacji tezy posłużono się transakcjami podejrzanymi oraz ponadprogowymi odnotowanymi w poszczególnych państwach Europy Środkowo-Wschodniej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 120-130