Wpływ polityki regionalnej państwa na lokalizację inwestycji - przypadek specjalnych stref ekonomicznych w Polsce - Cieślewicz, Wiesława (The Impact of Regional Policy for Investment's Location - the Case of Special Economic Zones in Poland, 2011)
Celem opracowania jest próba uzyskania odpowiedzi na pytanie, czy specjalne strefy ekonomiczne jako instrument polityki regionalnej okazały się wystarczająco skuteczne w przyciąganiu inwestorów krajowych oraz zagranicznych do określonych regionów Polski oraz w podnoszeniu atrakcyjności inwestycyjnej regionów słabiej rozwiniętych, a także czy przestrzenna lokalizacja stref jest właściwa z punktu widzenia pobudzania ich długookresowego rozwoju. Analiza czynników, które miały wpływ na lokalizację SSE w Polsce, pokazała, że znaczna część funkcjonujących obecnie stref została utworzona na terenach relatywnie najlepiej rozwiniętych regionów kraju. SSE posłużyły do realizacji krótkookresowych celów związanych z restrukturyzacją przemysłu na tych terenach, a nie do pobudzania długookresowego rozwoju gospodarczego regionów zacofanych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 131-141