Przyczyny regresu japońskich grup kapitałowo-przemysłowych keiretsu - Grabowiecki, Jerzy (Japanese Keiretsu Groups: why the Decline?, 2011)
Charakterystyczna dla Japonii i innych krajów Azji Wschodniej więź grupowa przejawia się we wszystkich obszarach działalności ludzkiej. W sferze ekonomicznej jest to nie tylko dążenie do zachowania harmonii, lojalności i konsensusu, ale przede wszystkim tendencja do tworzenia związków między przedsiębiorstwami, hierarchicznego podporządkowania i współdziałania w grupie. Wyrazem tego jest struktura gospodarcza Japonii zdominowana przez grupy kapitałowo-przemysłowe keiretsu. Wysoki poziom mobilizacji zasobów i aktywności zawodowej, perfekcja zarządzania operacyjnego i harmonijne stosunki w miejscu pracy nie zapewniają współcześnie skutecznych mechanizmów dostosowania keiretsu do wymogów konkurencji globalnej i innowacyjnego rozwoju
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 176-188