Analiza porównawcza poziomu rozwoju wspólnot terytorialnych na przykładzie wybranych gmin miejskich województwa podkarpackiego - Grzebyk, Mariola (Comparative Analysis of the Level of Development of Local Communities on the Basis of Selected Municipalities in Podkarpackie Voivodeship, 2011)
W obliczu ciągłych zmian, które dokonują się w Polsce, problematyka badania rozwoju społeczno-gospodarczego poszczególnych obszarów nabiera szczególnego znaczenia. Gminy są bardzo zróżnicowane: obok jednostek zaawansowanych w rozwoju są też regiony biedne, gospodarczo zapóźnione. W tym kontekście zamierzeniem badawczym była próba przedstawienia poziomu rozwoju wybranych gmin miejskich woj. podkarpackiego w latach 2006-2008 przy wykorzystaniu Wskaźnika Rozwoju Wspólnot Terytorialnych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 189-200