Spójność terytorialna gmin w Polsce w aspekcie gospodarczym - Kołodziejczyk, Danuta (Territorial Cohesion of Polish Communes From the Economic Point of View, 2011)
W opracowaniu opisano czterostopniową skalę spójności terytorialnej i gospodarczej gmin w Polsce. Do obliczenia stopnia spójności terytorialnej i gospodarczej wykorzystano analizę czynnikową. Najwyższy stopień spójności terytorialnej i gospodarczej wykazały gminy miejskie, a najniższy - gminy wiejskie. W 43% badanych gmin stwierdzono zależność między dwoma zakresami spójności. Uzyskane wyniki potwierdziły istotny wpływ spójności terytorialnej na kształtowanie spójności gospodarczej - współczynnik korelacji wyniósł 0,49
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 300-311