Poziom wydatków na pomoc społeczną w Polsce w latach 2004-2009 - Mikuła, Aneta (Level of Social Assistance Expenditure in Poland in the Years 2004-2009, 2011)
Celem artykułu było określenie poziomu, struktury oraz przemian w wydatkach na pomoc społeczną w Polsce w latach 2004-2009. Mimo że sfera ubóstwa w analizowanym okresie zmniejszyła się, kwota udzielonych świadczeń wzrosła o 50%. Porównanie międzywojewódzkie pokazało, że istnieją silne zróżnicowania stopnia korzystania z pomocy społecznej. Średnia kwota świadczenia wypłacanego beneficjentom wynosiła od 1300 zł w woj. podkarpackim do ponad 2 tys. zł w woj. opolskim. Wysokość udzielanych świadczeń oraz ich głównie pasywne formy nie sprzyjają aktywizacji beneficjentów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 494-502