Charakter przewag uzyskiwanych przez polskie towary na jednolitym rynku europejskim - Pawlas, Iwona (The Character of Advantages Achieved by Polish Goods on Single European Market, 2011)
Akcesja Polski do Unii Europejskiej przełożyła się na konkretne zmiany w warunkach dostępu polskich towarów do jednolitego rynku europejskiego. W artykule przeanalizowano rozwój wymiany towarowej między Polską a UE w latach 2005-2009, dla porównania uwzględniono także dane za rok 2000. Analizą objęto wielkość i saldo obrotów z UE, ich strukturę towarową oraz dynamikę. Zbadano przewagę komparatywną uzyskiwaną przez polskie towary na rynku UE oraz intensywność handlu wewnątrzgałęziowego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 515-524