Typologia powiatów ziemskich województwa małopolskiego ze względu na poziom rozwoju społeczno-gospodarczego i środowiskowego - Radwan, Andrzej; Paluch, Łukasz (Typology of Country Districts in Małopolska Voivodeship as Regards the Level of Socio-Economic and Environmental Development, 2011)
Opracowanie obejmuje analizę oraz ocenę zrównoważenia rozwoju powiatów ziemskich województwa małopolskiego. W analizie wykorzystano zespoły zmiennych diagnostycznych, charakteryzujących możliwie najpełniej procesy rozwojowe w ujęciu trzech wymiarów: społecznego, gospodarczego i środowiskowego. Zastosowanie metody PERKALA, należącej do grupy metod bezwzorcowych, pozwoliło na przeprowadzenie rankingu i pogrupowanie obiektów według wartości wskaźników sumarycznych. Badania wykazały, iż między analizowanymi jednostkami występują istotne dysproporcje w poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego i środowiskowego, o czym świadczą zróżnicowane wartości wyliczonych wskaźników. W opracowaniu wykorzystano dane statystyczne Banku Danych Lokalnych, Głównego Urzędu Statystycznego i Urzędu Statystycznego w Krakowie za lata 2004-2008
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 615-624