Kontrakty wojewódzkie jako instrument rozwoju regionalnego ze szczególnym uwzględnieniem województwa podkarpackiego - Walenia, Alina (Voivodeship Contracts as an Instrument of Regional Development with Special Emphasis of Podkarpackie Voivodeship, 2011)
Kontrakt wojewódzki nie jest doskonałym narzędziem planowania polityki regionalnej, gdyż określa wyłącznie warunki realizacji regionalnego programu operacyjnego, nie uwzględniając sektorowych programów operacyjnych realizowanych w poszczególnych województwach, co nie sprzyja koordynacji polityki rozwoju regionalnego. Wyniki badań potwierdziły, iż kontrakty wojewódzkie dla Podkarpacia nie przyczyniły się w sposób istotny do zwiększenia koncentracji środków publicznych na rozwój regionalny i nie wykształciły trwałych procedur wieloletniego planowania wydatków publicznych w regionie. Wypracowanie takich procedur było utrudnione ze względu na jednoroczność budżetów publicznoprawnych, co powodowało, że zobowiązania zawarte w programach operacyjnych dla Podkarpacia na okres wieloletniego planowania obowiązującego w UE traktowane były deklaratywnie i warunkowo
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 750-761