Efektywne zarządzanie i racjonalność podejmowania decyzji strategicznych w systemach opartych na controllingu - Wasiak, Iwona; Karmowska, Grażyna (Efficient Management and Strategic Decision-Making Rationality in Systems Based on Controlling, 2011)
Kondycja finansowa jako źródło informacji na temat obecnej i przyszłej sytuacji ekonomicznej firmy wymaga okresowej analizy wyników i kontroli działania. Od wielu lat sposób kontroli i zarządzania jest przedmiotem badań naukowych. Zdefiniowanie celów, wybór właściwego sposobu zarządzania, odpowiedni nadzór w przedsiębiorstwie wraz z rozwojem gospodarki światowej stwarza coraz większe problemy zarządcze. W opracowaniu przedstawiono wady i zalety systemu zarządzania klasycznego oraz zarządzania opartego na controllingu. Wykazano, że zarządzanie oparte na controllingu to skuteczne, wymagające profesjonalizmu, wiarygodne źródło informacji. Przedstawiono również zagrożenia wynikające z nieumiejętnego wykorzystania controllingu, co często przesądza o egzystencji, przyszłości i rozwoju przedsiębiorstwa
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 762-773