Towarowość gospodarstw rolnych z działalnością pozarolniczą - Zając, Dariusz (Marketability of Non Farming Agricultural Holdings, 2011)
W artykule dokonano oceny aktywności rolników-przedsiębiorców na rynku rolnym w Polsce oraz stopnia powiązań ich gospodarstw z tym rynkiem w latach 2004- -2009, przy uwzględnieniu takich cech, jak: wielkość ekonomiczna, powierzchnia użytków rolnych oraz typ rolniczy gospodarstwa. Materiał źródłowy artykułu stanowią dane dotyczące wszystkich gospodarstw z działalnością pozarolniczą uczestniczących w Polskim FADN. Badania wykazały, że rolnicy-przedsiębiorcy odznaczają się wysoką aktywnością na rynku rolnym, uzyskując w miarę wysokie kwoty ze sprzedaży produkcji rolniczej w przeliczeniu na gospodarstwo i sprzedając zdecydowaną większość wytworzonej produkcji. W latach 2004- -2009, tj. po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej, nastąpiły niewielkie zmiany pod względem towarowości gospodarstw rolnych z działalnością pozarolniczą
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 166, s. 811-821