Wyznaczenie i realizacja celu ekonomicznego jako podstawa działalności ZOZ - Durbajło-Mrowiec, Małgorzata (Designation and implementation of the economic goal as a basis of the medical units activity, 2011)
Samodzielne Publiczne Zakłady Opieki Zdrowotnej (SPZOZ) realizują głównie cele społeczne. W zakresie prowadzenia gospodarki finansowej mają obowiązek pokrywać z posiadanych środków i uzyskanych przychodów koszty działalności i zobowiązania. Z przeprowadzonych badań wynika jednak, że nawet te SPZOZ, które generują zyski, nie zawsze osiągają rentowność satysfakcjonującą właścicieli podmiotu, w przypadku SPZOZ Skarb Państwa reprezentowany przez organy założycielskie zakładów. Dla Skarbu Państwa za wystarczającą można uznać rentowność niepowodującą utraty wartości majątku (kapitałów), w które zakład został wyposażony i użytkuje. Miernikiem celu ekonomicznego SPZOZ może być relacja wartości dochodowej zakładu do jego wartości księgowej skorygowanej. Wskaźnik powinien być przynajmniej równy 1
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 96-106