Pomiar i prezentacja dokonań organizacji pożytku publicznego - Dyczkowski, Tomasz (Performance measurement and disclosure in public benefit organisations, 2011)
W artykule zaprezentowano czynniki warunkujące pomiar i prezentację dokonań organizacji pożytku publicznego. W pierwszej części zwrócono uwagę na zależność między uzyskiwaniem i prezentacją dokonań jednostki a pozyskaniem przez organizację wsparcia ze strony darczyńców i instytucji publicznych. Następnie przybliżono zakres informacyjnego wsparcia, jaki dają obligatoryjne wymogi dotyczące sprawozdawczości zewnętrznym i wewnętrznym interesariuszom organizacji pożytku publicznego. W końcowej części opracowania zaprezentowano system pomiaru dokonań – w podziale na mierniki efektów podstawowych, wspierających i o charakterze wewnętrznym – którego wykorzystanie pozwala zwiększyć zasoby informacji zarządczych dostępnych w omawianej grupie jednostek
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 121-130