Koszty stałe i zmienne w przedsiębiorstwie sektora usług leśnych - Dyduch, Alina (Fixed and variable costs in forest enterprise, 2011)
Koszty stałe produkcji są niezależne od jej wielkości w przeciwieństwie do kosztów zmiennych. Ich wyodrębnianie służy do obliczenia progu rentowności i do ustalenia stopnia dźwigni operacyjnej. W artykule omówiono rodzaje kosztów stałych i zmiennych związanych ze świadczeniem usług leśnych. Na podstawie danych wybranej firmy z sektora usług leśnych dokonano prezentacji relacji kosztów stałych i zmiennych w latach 2008–2010
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 131-140