Identyfikacja, pomiar i ewidencja kosztów ochrony środowiska w rachunku kosztów polskich przedsiębiorstw energetycznych – wyniki badań ankietowych - Majchrzak, Iwona (Identification, measurement and register of environmental protection costs in cost accounts of Polish energy enterprises – results of questionnaire research, 2011)
W artykule zaprezentowano wyniki badań ankietowych na temat identyfikacji, pomiaru i ewidencji kosztów ochrony środowiska w rachunku kosztów, przeprowadzonych w sześćdziesięciu przedsiębiorstwach energetycznych województwa zachodniopomorskiego. Badania jednoznacznie wykazały, że polskie przedsiębiorstwa energetyczne nie prowadzą wyodrębnionej ewidencji księgowej kosztów ochrony środowiska. Uniemożliwia to analizę, wnioskowanie i podejmowanie racjonalnych decyzji dotyczących środowiska naturalnego. Przeszkodą do ujęcia w ewidencji księgowej kosztów ochrony środowiska jest m.in. brak jednoznacznie określonych procedur ich pomiaru i wyceny. W związku z tym istnieje potrzeba umiejscowienia w strukturze rachunku kosztów przedsiębiorstw energetycznych podsystemu rachunku kosztów ochrony środowiska
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 291-300