Identyfikacja prac badawczo-rozwojowych a pomiar dokonań - Piotrowska, Katarzyna (Identification of researches and development works versus performance measurement, 2011)
W koncepcji pomiaru dokonań organizacje gospodarcze powinny wyodrębniać realizowane prace badawczo-rozwojowe będące źródłem ich innowacyjności w oddzielne obszary. Właściwa identyfikacja efektów działań badawczo-rozwojowych stanowi więc niezbędny element w procesie wydzielania tych obszarów, gdyż determinuje sposób ich pomiaru, czyli wyceny, tym samym odpowiedniego doboru miar finansowych i niefinansowych stosowanych do ich opisu. Tak więc celem artykułu jest próba udzielenia odpowiedzi na pytanie, jak należy definiować działania badawczo-rozwojowe w celu ich właściwej identyfikacji, na potrzeby pomiaru dokonań organizacji gospodarczej?
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 395-403