Zastosowanie rachunku kosztów docelowych na świecie – przegląd i wyniki wybranych badań - Zackiewicz, Beata (Application of Target Costing in the world – a review of selected research, 2011)
Rachunek kosztów docelowych (Target Costing) jest koncepcją strategicznego zarządzania kosztami, której pionierami były japońskie przedsiębiorstwa. Coraz więcej firm na świecie adaptuje TC, co znajduje potwierdzenie w badaniach prowadzonych w różnych rejonach świata. Celem artykułu jest przedstawienie w sposób syntetyczny wyników tych badań oraz ich metodologii. W szczególności omówiono zastosowanie TC w takich krajach, jak: Australia, Bahrajn, Bangladesz, Chiny, Chorwacja, Finlandia, Holandia, Indie, Izrael, Niemcy, Nowa Zelandia, Szwecja, Turcja i Wielka Brytania. Umyślnie pominięto Japonię, Stany Zjednoczone i Polskę, które będą w przyszłości przedmiotem osobnego opracowania
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2011; Nr 182, s. 584-596