Pomiar stopnia realizacji strategii w szkole wyższej na podstawie koncepcji strategicznej karty wyników – analiza studium przypadku - Cyfert, Szymon; Kochalski, Cezary (The Measurement of the Strategy Realization in a School of Higher Education on the Basis of the Balanced Scorecard Guidelines - A Case Study Analysis, 2010)
W szkołach wyższych niezbędne jest wprowadzanie systemów zarządzania opartych na strategii. Mając to na względzie, coraz więcej szkół wyższych w Polsce podejmuje inicjatywy zmierzające do opracowania i wdrożenia strategii. W tym kontekście wzrasta zapotrzebowanie na rozważania zmierzające do zaproponowania systemowych rozwiązań w zakresie pomiaru realizacji strategii w szkołach wyższych. Celem opracowania jest rozpoznanie sytuacji w zakresie możliwości wykorzystania strategicznej karty wyników przy ocenie efektywności wdrażania strategii w szkole wyższej
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 85-98