Źródła rekrutacji a efektywność organizacji - Ingram, Tomasz; Mularczyk, Krystian (Recruitment Sources versus Organizational Effectiveness, 2010)
Relacje pomiędzy źródłami rekrutacji a efektywnością organizacji nie są częstym obiektem badań. Dzieje się tak, ponieważ zagadnienie to nie jest zjawiskiem, które można w prosty sposób opisać za pomocą liczb, wyliczyć i wyprowadzić jasne konkluzje. Nieliczne badania opisujące owe relacje nie wyczerpują tematu. Warto więc przeprowadzać kolejne badania i analizy powyższego zagadnienia. Celem niniejszego artykułu jest próba oceny zależności występujących pomiędzy źródłami rekrutacji i selekcji a efektywnością organizacji w kontekście trudności w pozyskiwaniu wyjątkowych pracowników
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 189-201