Czynniki efektywności podziału stacjonarnej dotacji dydaktycznej w jednostce szkoły wyższej - Szczurowski, Leopold (Efficiency Factors of the Stationary Didactic Subside Distribution in a School of Higher Education, 2010)
Ogólnym rozważaniom poddano pojęcia, takie jak: skuteczność, efektywność i racjonalność w kontekście działań w sektorze budżetowym. Opisano algorytm podziału stacjonarnej dotacji dydaktycznej w szkolnictwie wyższym, izomorficznie przekształcony do poziomu zarządzania podstaw ową jednostką organizacyjną w uczelni. Analizowano uwzględnione w nim czynniki efektywności działań w szkolnictwie wyższym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 489-499