Analiza czynnikowa rentowności przemysłu w okresie wzrostu i spowolnienia gospodarczego - Wypych, Mirosław (Analysis of Industry Profitability Factors during Times of a Growing and Slowing Economy, 2010)
Rentowność stanowi ważne kryterium oceny kondycji finansowej przedsiębiorstw, a analiza czynników kształtujących rentowność interesujący wątek badawczy. Poziom rentowności przedsiębiorstw w dużej mierze zależy od koniunktury gospodarczej. W artykule dokonano oceny wpływu wybranych czynników na zmiany poziomu rentowności przemysłu w latach 2005-2008, kiedy gospodarka polska przeżywała okres zarówno ożywienia, jak i spowolnienia gospodarczego. Podstawę analizy stanowiły informacje Głównego Urzędu Statystycznego
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 144, s. 580-590