Wybrane elementy funkcjonowania części zaopatrzeniowej systemu emerytalnego w Polsce - Kołosowska, Bożena; Przenajkowska, Karolina (Selected Elements of Functioning of Pension System's Provision Part in Poland, 2010)
W artykule zaprezentowano wybrane zagadnienia dotyczące zaopatrzeniowe-go systemu emerytalnego odnoszącego się do służb mundurowych. System ten funkcjonuje niezależnie od powszechnego systemu emerytalnego. Świadczenia emerytalne, renty inwalidzkie, jak również renty rodzinne w jego przypadku wypłacane są ze środków budżetu państwa. Pokazano dane statystyczne dotyczące tej części systemu, wskazując na duże obciążenie budżetu tymi płatnościami. Zaproponowane zmiany w zakresie funkcjonowania te-go systemu mają na celu zmniejszyć jego uprzywilejowany charakter, znacznie ograniczając korzyści uzyskiwane przez funkcjonariuszy służb mundurowych
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 66-73