Okresowa emerytura kapitałowa w polskim systemie emerytalnym - Olszewska, Małgorzata (Temporary Capital Retirement in Polish Pension Scheme, 2010)
Opracowanie jest poświęcone nowym zasadom obowiązującym w systemie ubezpieczenia społecznego po wprowadzeniu reformy w 1999 r., a mianowicie emeryturom kapitałowym. Świadczenia te przysługują osobom, które przekazują część składki do otwartych funduszy emerytalnych za pośrednictwem ZUS-u. Prawo do emerytury przysługuje po osiągnięciu wieku 60 lat przez kobiety i 65 lat przez mężczyzn. Pierwsze emerytury dla kobiet realizowane są od 2009 r.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 102-109