Wpływ koniunktury giełdowej na strukturę portfeli lokacyjnych OFE - Trippner, Paweł (Influence of Stock Exchange Situation on Open Pension Funds Investment Portfolios Structure, 2010)
Celem artykułu jest zbadanie wpływu sytuacji na giełdzie papierów wartościowych na kształt portfeli lokacyjnych funduszy. Zbadano wpływ negatywnych tendencji na rynku akcji na poziom zaangażowania funduszy w akcje, oraz jakie instrumenty finansowe je zastąpiły w portfelach OFE. Analizie poddano również wpływ mechanizmu minimalnej stopy zwrotu na niezależność polityki inwestycyjnej prowadzonej przez poszczególne fundusze
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 159-166