Statystyczna ocena ryzyka powrotu do bezrobocia na przykładzie danych przekrojowych - Wycinka, Ewa (Statistical Analysis of Risk of Return to Unemployment on the Basis of Cross-Sectional Data, 2010)
Ubezpieczenia od bezrobocia są nowym, cieszącym się coraz większą popularnością produktem ubezpieczeniowym. Prawidłowa ocena ryzyka w tych ubezpieczeniach wymaga znajomości determinant utraty pracy. W niniejszym badaniu podjęto próbę oceny wpływu podstawowych cech demograficzno-ekonomicznych oraz dotychczasowego doświadczenia zawodowego długotrwale bezrobotnych na ryzyko powrotu do bezrobocia. Na podstawie wyników badania ankietowego wykazano, że determinanty pozostawania w bezrobociu długoterminowym nie są jednocześnie determinantami powrotu do bezrobocia
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 106, s. 220-227