Integracja systemów gwarancyjnych na jednolitym rynku finansowym Unii Europejskiej w ramach sieci bezpieczeństwa finansowego - Jurkowska-Zeidler, Anna (Integration of The Guarantee Schemes on the EU Single Financial Market in the Financial Safety Net Framework, 2010)
Jednym z nadrzędnych celów przyświecających utworzeniu jednolitego rynku finansowego w UE jest zapewnienie deponentom i inwestorom wysokiej ochrony środków powierzonych instytucjom finansowym. Jest to nie tylko gwarancją wiarygodności tego rynku, ale stanowi wręcz warunek jego istnienia. Brak harmonizacji w zakresie ustanawiania i funkcjonowania ubezpieczeniowych funduszy gwarancyjnych może powodować problemy z zapewnieniem jednolitych warunków klientom instytucji finansowych na wypadek ich upadłości oraz negatywnie wpływać na efektywne funkcjonowanie sieci bezpieczeństwa jednolitego rynku finansowego Unii Europejskiej. Efektywność ta determinowana jest ochroną wszystkich nieprofesjonalnych uczestników rynku finansowego, stąd należy uwzględnić ważną rolę funduszy gwarancyjnych w sieci bezpieczeństwa finansowego. Istotne jest też ustalanie takich samych zasad działania funduszy gwarancyjnych na rynku finansowym
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 95-101