Industry Loss Warranties (ILW) jako alternatywne narzędzia zarządzania ryzykiem ubezpieczeniowym - Małek, Aleksandra (ILW as Alternative Tools of the Underwriting Risk Management, 2010)
Rozwiązania ILW stanowią alternatywę dla tradycyjnych umów reasekuracji. Z uwagi na to, że ILW wykraczają poza rynek asekuracyjny w uzyskiwaniu ochrony, klasyfikowane są jako rozwiązania alternatywnego transferu ryzyka (ART). Istotą ILW jest uzależnienie wypłat z tytułu realizacji ryzyka ubezpieczeniowego od poziomu szkód branży ubezpieczeniowej, a nie podmiotu nabywającego ochronę. Celem artykułu jest przestawienie konstrukcji ILW, zasad wypłaty oraz wad i zalet. Artykuł wychodzi od dokonania analizy ILW na tle kategorii ART. Następnie kontrakt ILW przeciwstawiany jest tradycyjnemu kontraktowi reasekuracyjnemu; przedstawiane są także skutki zastosowania indeksu branży oraz związanych z nim: ryzyka bazy i hazardu moralnego. Jako zakończenie rozważań na temat ILW dokonana zostanie próba wskazania perspektyw rozwoju kontraktów
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 150-161