Ekonomiczna analiza prawa obowiązkowych ubezpieczeń komunikacyjnych jako metoda zwiększenia skuteczności rozwiązań prawnych – rozważania teoretyczne - Maśniak, Dorota (Economic Analysis of the Law of Obligatory Motor Insurance as a Method of Increasing the Effectiveness of Legal Solutions - Theoretical Considerations, 2010)
Efektywne prawo musi być skuteczne, czyli musi zadziałać w jakiejś rzeczywistej przestrzeni społeczno-ekonomicznej. W odniesieniu do prawa ubezpieczeń komunikacyjnych taką przestrzenią będą, z jednej strony, realia rynku ubezpieczeń komunikacyjnych, z drugiej ruch drogowy i sytuacja społeczno-ekonomiczna jego uczestników. Ekonomiczna analiza prawa zajmuje się badaniem prawa za pomocą narzędzi ekonomicznych. Skuteczność systemu ochrony ofiar wypadków drogowych opartego przede wszystkim na ubezpieczeniach wymaga wykorzystania teorii kosztów. Istotne jest również ekonomiczne uzasadnienie interwencji publicznej, realistyczna analiza instytucji ubezpieczeniowych i quasi-ubezpieczeniowych oraz uwzględnienie roli orzecznictwa w systemie podejmowania decyzji
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 171-178