Determinanty konkurencyjności zakładów ubezpieczeń w Polsce - Płonka, Maria (Competitiveness Determinants of Insurance Companies in Poland, 2010)
Celem artykułu jest identyfikacja i systematyka determinant konkurencyjności zakładów ubezpieczeń z punktu widzenia zarządzania zakładem ubezpieczeń (podejście mikroekonomiczne). Nakreślono mikroekonomiczne podstawy analizy konkurencyjności, identyfikując dwie grupy determinant: ex ante, determinujące pozycję podmiotu rynkowego i dalsze procesy decyzyjne, oraz ex post, wynikające z podjętych decyzji i wyznaczające efektywność działań. Omówiono determinanty ex ante, dzieląc je na egzogeniczne i endogeniczne. Zwrócono uwagę na rosnące znaczenie kapitału intelektualnego w tworzeniu potencjału konkurencyjnego podmiotu rynkowego. Determinantami konkurencyjności ex post są efekty procesów decyzyjnych, zagregowane w określonej pozycji konkurencyjnej, rozpatrywane na trzech poziomach jako wartość dodana: finansowa, ekonomiczna, społeczna. Pracę kończą wnioski dotyczące modelu oceny konkurencyjności i pomiaru efektywności zakładów ubezpieczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 192-198