Wycena bieżąca i bilansowa lokat zakładu ubezpieczeń - Spigarska, Ewa (Current and Balance Valuation of Insurance Company Investments, 2010)
Zakłady ubezpieczeń, dokonując wyceny lokat, kierują się zasadą ostrożnej wyceny. Wyceny lokat, zgodnie z prawem bilansowym, dokonuje się w dwóch momentach: na moment ujęcia ich w księgach rachunkowych i na dzień bilansowy. Prawidłowa wycena lokat pozwala wiarygodnie i rzetelnie ocenić gospodarkę finansową zakładu ubezpieczeń
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 105, s. 199-207