Alternatywny sposób transformacji szeregu czasowego w prognozowaniu kursu wymiany euro - Dyduch, Monika (An Alternative Method of Time Series Transformation in Exchange Rate Forecasting, 2010)
W pracy zaprezentowano prognozę dla szeregu o wysokiej częstotliwości otrzymanej na podstawie modelu, który jest zintegrowany z transformatą falkową, siecią neuronową i algorytmem genetycznym. Prognoza jest wykonana w skali jednego dnia i siedmiu dni dla kursu wymiany euro
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2010; Nr 103, s. 50-55