Organizacyjno–techniczne uwarunkowania implementacji podejścia procesowego w przedsiębiorstwie branży motoryzacyjnej - Nowacki, Krzysztof (Organizational and technical conditions ofimplementation process approach in the companies of automotive industry, 2018)
Jedną z koncepcji, po którą chętnie sięgają przedsiębiorstwa, a kwalifikowanej formalnie do filozofii lean i opartą o podejście procesowe, jest koncepcja organizowania procesu produkcyjnego, jako tzw. „strumienia wartości produktu” (Value Stream - VS). W praktyce wprowadzanie podejścia procesowego, z wykorzystaniem koncepcji strumienia wartości i innych narzędzi doskonalenia procesów, w obszarze produkcji w przedsiębiorstwach branży motoryzacyjnej, napotyka na szereg przeszkód. Wdrażaniu podejścia procesowego w organizacji produkcji z wykorzystaniem koncepcji VS towarzyszą zarówno problemy natury technicznej, jak i organizacyjnej. Niniejsza praca identyfikuje modelowe ujęcie warunków zarówno technicznych, jak i organizacyjnych wdrażania koncepcji podejścia procesowego w przedsiębiorstwach produkcyjnych w branży motoryzacyjnej, w formie strumienia wartości. Proponuje metodykę postępowania w procesie wdrażania i funkcjonowania koncepcji podejścia procesowego, w formie strumienia wartości, w tego rodzaju przedsiębiorstwach
Keywords: podejście procesowe; strumień wartości; czynniki organizacyjne; czynniki techniczne; lean; process approach; value stream; organizational factors; technical factors; branża motoryzacyjna